In de volksdevotie neemt de Mariaverering een zeer belangrijke plaats in. Vele christenen richten zich het liefst tot Maria. Als moeder van Jezus en moeder van God wordt zij beschouwd als een dienstbare, diepgelovige, eerlijke, troostende, trouwe, zachte en zorgzame vrouw die altijd een luisterend oor biedt. Sinds de Middeleeuwen wordt Maria officieel vereerd als moeder van God. In de dertiende eeuw werd besloten om de meimaand in het teken te stellen van de verering van Maria.
Maria is gedurende lange tijd een erg populair en dankbaar onderwerp geweest in de beeldende kunsten. Traditioneel wordt Maria in de iconografie afgebeeld met een blauwe bovenmantel en een rood onderkleed. De blauwe kleur symboliseert haar menselijkheid, de rode kleur haar goddelijkheid. Wanneer Maria met Jezus wordt afgebeeld, wordt ze Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand’ genoemd.
De zoektocht naar ons Mariabeeld werd gestart in de eigen regio. Dat leverde geen resultaat op en daarom werd de hulp ingeschakeld van de heer Hooijdonk van Maria Winkeltje Het Hart, een bedevaartwinkel in Rotterdam-Zuid. Zij importeren beelden op bestelling voor kerken en kapellen. In Italië werd een groot beeld met kind gevonden, gemaakt naar de middeleeuwse Byzantijnse icoon van Maria. Het beeld is 1.60 meter hoog en gemaakt op basis van een geheim beroepsproces dat generatie op generatie aan elkaar wordt doorgegeven. Het beeld is uniek en het is niet waarschijnlijk dat er een tweede exemplaar van bestaat.
Gijs van Hooijdonk zal nooit het moment vergeten waarop het beeld in Wierden werd uitgepakt in het bijzijn van het voltallige bestuur. “Het beeld bracht ons allen gelijk in diepe vervoering.”
Wierdenaren, toeristen en willekeurige voorbijgangers weten de Mariakapel steeds beter te vinden. Elke dag steken bezoekers tien à twaalf kaarsjes aan. Of ze zoeken de stilte even op. Mensen komen om uiteenlopende redenen. De Mariakapel Wierden is een rustplek voor iedereen, ongeacht zijn of haar geloof. Het is ook mogelijk om een kaarsje op verzoek te laten aansteken in de Mariakapel.